Ako sa u nás pieklo tento rok...
Zdravím všetkých čitateľov!
Áno viem, poslednú dobu sa ozývam pomenej, no predsviatočný ošiaľ mi dáva dosť zabrať a taktiež už potrebujem nechať hlavu, aby si oddýchla. Bolo toho skutočne veľa. Preto som si povedal, že stačilo, nechal svoje pracovné povinnosti tak a hodil som sa na dovolenku. Kopa práce bude problémom môjho budúceho ja po sviatkoch. Teraz sa však poďme pozrieť na to, ako som sa pokúsil obohatiť sériu Kulinárske (ne)schopnosti o vianočný špeciál.
Toto nie je moje prvé cukrárske dobrodružstvo počas tohtoročného adventu. Keďže naša babka už nemá toľko energie ako kedysi, úlohu dodávateľa vianočného pečiva prevzala moja sestra. Jeden deň som jej bol pomáhať, ale poviem vám, v ceste na linecké nie je láska, ale zúfalstvo. V kuse sa rozpadalo. A prvá várka Koka sušienok nám trochu prihorela.
Asi o týždeň na to som si povedal, že mám rád Crinkles, ale nikto u nás ich piecť nebude. Preto som sa do tejto úlohy nominoval.
Tentokrát som sa riadil receptom z portálu Varecha.sk. Takže nič fit nečakajte. Veď sú Vianoce, môžeme si dovoliť hodiť fit za hlavu, aspoň na chvíľu.
Zohnať ingrediencie nebolo vôbec náročné. Všetko, čo je na to potrebné je bežne dostupné. Ale príprava. Nuž, tá mi pár polien pod nohy pripravila.
Prvé, čo bolo treba spraviť, bolo rozpustiť čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Áno, všetci z internetu poznáme také tie sklenené misy, kde sa dobre rozpúšťa čokoláda a pravdepodobne ju aj všetci doma máte. Ja však vo svojom chalanskom brlohu nič také nemám, preto som musel improvizovať. Kreativite sa medze nekladú, preto som postavil hrniec na hrniec a vynašiel som sa.
Medzitým, ako čokoláda chladla, bolo treba vyšľahať dve veľké vajcia so 100 g cukru. Preto som použil tri stredné a 50 g cukru. Myslím, že to bolo ideálne.
Ako šľahám, akosi sa mi dačo nezdá. Z nádoby na šľahanie vychádzal zápach. Niektoré z vajec muselo byť skazené. Pritom som si dával pozor. Ale nevadí. Zmes som vylial, nádobu aj metličku umyl a mohol som na to ísť znovu.
Nebol som si istý, čo znamenalo vyšľaháme do penista (ani si nie som istý, či je to reálne slovo), ale v tomto prípade som šiel od oka.
Túto zmes vajíčok a cukru som vylial do čistej misky, prilial vychladnutú čokoládu, prášok do pečiva, vanilku, štipku soli a... preosiatu hladkú múku? Asi nemusím hovoriť, že nemám ani sito. Preto múka a neskôr ani práškový cukor preosiate neboli. Bol to problém? Vôbec nie. Podarilo sa mi v pohode vypracovať poriadne lepivé cesto, ktoré muselo ostať pár hodín v chladničke.
Po pár hodinách som cesto z chladničky vyložil a musel počkať ešte asi hodinu. Nedalo sa s ním vôbec pracovať, bolo ako kameň.
Potom to už šlo hladko. Tvarovanie malých guľôčok, ich obaľovanie v oboch cukroch a ukladanie na pech vystlaný papierom na pečenie bolo jednoduché. Aj keď zdĺhavé.
V rúre vyhriatej na 170 °C sa piekli desať minút.
Toto je len prvá várka |
Vyšlo mi presne 49 crinklov. A čo na to rodina? Piekol som ich v piatok a už teraz ostalo len zopár na dne. To beriem ako úspech, aj keď účelovo mali byť až na štedrovečerný stôl.
Zajtra máme Štedrý deň. Všetkým vám, čo toto čítate, prajem krásne a hlavne pokojné prežitie sviatkov. Poriadne si oddýchnite a načerpajte nové sily.
Dúfam, že sa ešte stihnem ozvať do konca tohto roka. Avšak teraz vám prajem Veselé Vianoce!
Darčeky na záver |
Myslím, že se povedly výborně! Taky bych je ráda někdy zkusila, ale nejspíš mimo Vánoce, to jsem ráda, když vůbec něco stíhám. 😅
OdpovedaťOdstrániť