piatok 5. februára 2016

Gramatický pokec v piatok večer

Poznatok dňa: Niežeby som pil, ale Demänovka s bazovým sirupom chutí celkom dobre.


Zdravím všetky surfujúce duše, ktoré nemajú čo robiť v piatok večer. Alebo, ako aj mne, sa im nechce postaviť zo stoličky, či postele, keď nemusia. To neplatí v prípade, keď tento pochybný blogový príspevok čítate v iný deň ako piatok. "Čo to ten chuj zas trepe?"

Keďže mám skúšky porobené a tak sa nemusím starať o učenie aspoň dva týždne, rozhodol som sa, že niečo napíšem. Poďme sa teda prehrabať v odpadkoch mojej mysle. 

K tomuto príspevku ma inšpirovala najväčšia grammar natzi akú poznám - Wolverine (pôvodne Anonymný rosomák. Trikrát hurá pomenovaniam anonymných prezerajúcich na google dokumentoch). 
Prezrime si teda zopár chýb, ktoré znepríjemňujú životy gramaticky uvedomelých ako som napríklad aj ja (čo neznamená, že sa nemýlim, ak by vám to, náhodou, napadlo):

1. Kde sa píše i/y?


Asi najčastejšie používaná chyba. Ja osobne ešte celkom rozdýcham, keď sa niekto náhodou "preklepne," aj keď mi to spôsobí rovnakú bolesť ako päsť na oko, ale keď niekto napíše slová ako: robyť, hvýzdať, kopito, mylujem ťa, chíbaš my, vydím atď. to už nie je päsť na oko, ale rovno zbíjačka. Zvlášna kapitola je zámena mi a my a tomu podobné. Logicky by každému napadlo "množné číslo, takže mäkké," ale Hodža bol zrejme vtipálek. 


2. Predložky sú smŕŕŕť!


Týmto narážam na tých jedincov, ktorí používajú spojenia tohto typu: s krčmy, z pivom. Chápem, že to môže byť podobné, ale keď dnes už ľudia svojim "Z koho, z čoho? S kým, s čím?" otravujú všade hlavne na teenagerských FB stránkach typu Priznania, ktoré tak trochu obľubujem, malo by sa to človeku napratať do hlavy, aj keď nechce. Wolverine ešte vadí zamieňanie k a ku, čo často a s obľubou využívam.

3. ... a vražednou zbraňou bola interpunkcia!


Nenávidím ! Fakt nenávidím , keď niekto používa interpunkčné znamienka oddelene od slova . Veď ani mäkčene a dĺžne sa nepíšu zvlášť. Najviac ma udivuje , že to robievajú ľudia , o ktorých viem , že veľmi radi čítajú . Zaujímalo by ma , čo sú to za knihy , pretože toto nie je ani zbíjačka na oko , ale rovno delová guľa . Ak ide o titul : Ako nasrať okolie rád si takú knihu kúpim . Už za dopísanie tohto odstavca by som si najradšej uťal ruky .

Rád by som "vypichol" aj ďalšie skvosty nášho krásneho jazyka, ale jedlo, čo mi tu rozvoniava sa snaží urobiť z môjho žalúdka žuvačku, preto sa s vami lúčim pred tým, než budem potrebovať transplantáciu, len čo to všetko do seba natlačím. Prípadne mi do komentárov napíšte, čo štve vás.

Majte sa a bavte sa! A neprežeňte to s alkoholom.


Pizza s hranolkami na záver

2 komentáre:

  1. Neviem prečo, ale čím som starší, tým viac v písaní chybujem. :-D Keď si niekedy čítam vlastné výtvory, mám pocit, že sa zo mňa stáva analfabet. Moje najčastejšie chyby sú: písanie Y na konci prídavných mien v nominatívne plurálu a tiež bod číslo dva. Pritom dobre viem, ako to má byť! Dokonca rád ostatných poúčam a hrám sa na gramaticého guru, dopekla. :-D No a preklepy, kde zamieňam písmenká alebo ich napíšem v úplne inom poradí, o tom ani pojednávať nebudem. Asi to súvisí s mojou zbrklosťou. Presne, na ňu to zvalím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som dosť detailista vo svojich dielach, preto si dávam veľmi záležať, aby som nemal žiadne hrúbky. Ale naopak, keď si po sebe prečítam správu a vidím tie chyby, trieskam si hlavu o stôl hlavne preto, že som tú správu už poslal #niejeúniku :D Hru na gramatického guru poznám xD Sám to rád robievam a tak ostatným leziem na nervy. A jasné, "zbrklosť" máme všetci, tak sa na ňu môžeme pokojne vyhovárať xD

      Odstrániť